Saippuan valmistuksen turvallisuus
Onko saippuan tekeminen vaarallista? Oma vastaukseni on, että ei ole. On kuitenkin hyvä muistaa tietyt varotoimenpiteet ja suojavarusteet, koska vahinkoja voi sattua aina. Olen kerännyt tähän muutamia omia ajatuksia siitä mitä asioita pitää ottaa huomioon, teetpä saippuaa valmiista massasta tai kylmä-/kuumamenetelmän avulla.
Tavaroiden säilytys
Saippuan tekoon tarvittavat tavarat on hyvä säilyttää lasten ja eläinten ulottumattomissa. Itse säilön melkein kaikkia tavaroita kannellisessa muovisessa laatikossa, joka blokkaa myös pahimmat tuoksut sisälleen. Vaikka pidän tuoksupulloja minigrip-pusseissa, tulee niistä silti voimakkaimmat tuoksut läpi. Lipeän säilytän myyntipakkauksessaan, muovipussissa ja lasten ulottumattomissa (lukkojen takana).
Suojavarusteet
Teetpä saippuaa kummalla tahansa menetelmällä, suosittelen vähintään alla mainittuja suojavarusteita. Kannattaa myös muistaa, että suojavarusteet on tarkoitettu sekä oman turvallisuuden, että (mahdollisesti myytävän) saippuan hygieenisyyden vuoksi.
Ainakin nämä kannatta hankkia: hiusverkko (tai vastaava), suojalasit (CP), esiliina, suojakäsineet ja pitkähihaiset vaatteet. Suojalaseja ei tarvitse valmiin massan työstämisessä, mutta kylmämenetelmässä on ehdoton varuste. Myös työpöytä kannattaa suojata sanomalehdellä, muovilla, tai vastaavalla, varsinkin jos teet saippuaa kotona esimerkiksi keittiössä.
Valmis saippuamassa
Valmiin saippuamassan käyttö on yleisesti ottaen tuvallista. Saippua on tehty valmiiksi, joten lipeää ei tarvitse käyttää. On hyvä kuitenkin muistaa, että saippua on syötynä epäterveellistä, tai jopa myrkyllistä, joten suosittelen säilyttämään massan turvallisessa paikassa.
Valmiin massa työstämisessä käytetään myös isopropyylialkoholia, joka on helposti syttyvää ainetta. Kun teet saippuaa valmiista massasta, pidä huolta, että olet kaukana tulen lähteistä. Alkoholista lähtee myös sille ominainen tuoksu, normaalisti käytettynä se ei haittaa, mutta pullosta ei kannata suoraan lähteä sitä nuuhkimaan. Alkoholi on myös ärsyttävää silmiin joutuessaan, mutta suojalasien käyttö ei ole tässä silti mielestäni tarpeellista. Kaiken kaikkiaan, normaalista tai hyvästä ilmanvaihdosta on hyvä huolehtia, varsinkin jos teet kovin vahvan tuoksuista saippuaa.
Kylmä- tai kuumamenetelmä
Erona valmiiseen massaan, kylmä- ja kuumamenetelmässä käytetään lipeää. Lipeän mukana saat yleensä turvallisuustiedotteen, kannattaa lukea se läpi, kaiken varalta. Hyvä kirjoitus lipeästä ja sen käytöstä löytyy täältä.
Pakkausmerkinnät
Kannattaa myös huomioida, että jos haluat myydä saippuaa, tarvitaan siihen ensin EU-asetuksen mukainen turvallisuusselvitys. Lisää tietoa tästä tarjoaa Tukes ja esimerkiksi selvityksiä tekevät yritykset. Vaikka et myisikään saippuaa, mutta annat niitä kenties lahjaksi, olisi saippuan ainesosaluettelo kohteliasta liittää mukaan. Myyntiin menevissä saippuoissa on myös muita pakollisia pakkausmerkintöjä, niistä lisää tietoa saat täältä.
(Kuvat: Pixabay)
Vastaa