Valmiin saippuan säilytys ja pakkaus
Valmiin saippuan voi paketoida monella eri tavalla. Pääasia on, että saippua säilytetään joko ilmavasti valolta ja kuumuudelta suojattuna (cold process), tai ilmatiiviissä pakkauksessa tai muovissa (melt and pour). Valmiista saippuamassasta tehdyissä saippuoissa on korkea kosteus- ja glyseriinipitoisuus, ja ilman käärettä ne voivat kuivua ja halkeilla, tai pisaroituvat pinnaltaan. Toisaalta, kylmä- tai kuumamenetelmällä tehdyt saippuat pitää säilyttää mahdollisimman ilmavasti, liian tiiviissä pakkauksessa vesi ei pääse haihtumaan pois saippuasta. Kummallakaan tavalla tehtyjä saippuoita ei pidä säilyttää jääkapissa.
Muovikelmu ja kuumailmapuhallin
Saippuan voi tosiaan kääriä tiiviisti tavalliseen elintarvikekäyttöön tarkoitettuun muovikelmuun. Jo pelkällä kelmulla saat kauniin lopputuloksen, mutta jos haluat vielä siistimmän pakkauksen, voit kuumentaa kelmua hieman kuumailmapuhaltimella jolloin se kutistuu ja kiristyy mukavasti saippuan ympärille. Huomaa, että tavallinen fööni ei käy tähän. Kuumailmapuhaltimen saat noin 20 eurolla rauta- tai autotarvikekaupoista. Hyvä ohjevideo aiheen tiimoilta löytyy täältä.
Kutistemuovipussit ja kuumailmapuhallin
Toinen vaihtoehto tavalliselle muovikelmulle on kutistemuovi (engl. shrink wrap). Itse olen käyttänyt kutistemuovista tehtyjä pusseja, ongelma on tosin se, että pussin suuaukko on vaikea saada suljettua. Siihen pitäisi käyttää ns. lämpösaumaajaa (engl. heat selaer) eli konetta, joka saumaa pussin suun kiinni kuuman metallin avulla. Koska en omista kyseistä konetta, olen leikannut pussin suun sopivaan mittaan ja puhaltanut sen kiinni kuumailmapuhaltimen avulla. Kutistemuovia voi muovata hetken puhalluksen jälkeen, joten tällä tapaa olen saanut pakkauksista suhteellisen kauniita. Tärkeintä muovin käytössä on se, että puhaltaa ensin reunat ja sitten vasta etu- ja takaosan. Näin muovi pysyy isolla pinnalla sileänä. Muovin käsittely vaatii hieman harjoittelua, liika puhallus tekee muoviin reiän jolloin pakkausta ei voi käyttää. Samoin kulmat saattavat jäädä rumasti teräviksi, ellei niitä painele sisään heti puhalluksen jälkeen.
Pahvipakkaukset
Pahvipakkaukset sopivat erityisesti cold process saippualle, sillä ne eivät ole ilmatiiviitä ja saippua pääsee hengittämään pakkauksessa. Pahvipakkauksia on monen kokoisia ja muotoisia, itse olen ostanut niitä askartelutarvikekaupoista, sitonut nauhaa ympärille, ja kiinnittänyt sen vielä tarralla. Ulkomaalaiset verkkokaupat myyvät juuri saippuoille tarkoitettuja pahvilaatikoita ja -pakkauksia, mm. Etsy tai eBay on hyvä paikka aloittaa erikoisempien pakkausten etsintä.
Pussukat
Saippuan voi pakata myös erilaisiin pussukoihin. Kätevä ompelee nämä vaikka itse, tosin valmiitakin (esim. organza) pussukoita saa askartelutarvikekaupoista. En ole itse käyttänyt pussukoita saippuan paketoimiseen, ehkä siksi että mielestäni pakkaukseen ei ole helppoa kiinnittää etikettiä (tarraa).
Vyötteet
Vyöte on ehkä helpoin ja halvin tapa paketoida saippuaa. Materiaali voi olla mitä vain vanhoista kirjan sivuista aina tulostettuun paperiin asti. Vyötteestä on myös helppo tehdä omannäköinen ja uniikki, ja siihen on helppo tulostaa vaikka saippuan ainesosaluettelo ja muita tärkeitä tietoja. Vyöte kääritään yksinkertaisesti saippuan ympärille ja kiinnitetään yhteen teipillä tai tarralla.
Muut
Muista, että saippuan voi toki paketoida myös muilla tavoilla kun yllä on esitetty. Mikään ei estä paketoimasta saippuaa tavalliseen lahjapaperiin, sanomalehteen, tai vaikkapa pahvi-, muovi- tai metallipurkkiin. Vain mielikuvitus on rajana! 🙂
(Artikkelikuva Pixabay)
Vastaa