Kaura-hunajamaito saippua

Pirita Saippua

Kuten aikaisemmin olen maininnut, saippuaan voi lisätä mukaan melkein mitä vain aineita, jotka joko vaikuttavat saippuan koostumukseen tai tuntuun iholla. Yksi hyvin yleinen saippua on kaura-hunajamaito saippua. Mitään yhtä ja ainoaa ohjetta ei tähän ole, maidon voi vaikka korvata kermalla ja kaurakin voi olla hienoa jauhoa tai karkeampaa hiutaletta. Myös hunajan määrää voi vaihdella.

Vaikeaksi tämän ohjeen tekee maidon ja hunajan sisältämä sokeri. Sokeri reagoi lipeän kanssa (varsinkin jos lipeä on kuumaa) ja muuttaa saippuan värin oranssiksi. Sokeri voi myös ikään kuin palaa kuumassa massassa ja muuttaa saippuan tuoksun epämiellyttäväksi. Saippua on toki edelleen käyttökelpoista vaikka väri olisikin oranssiin taittava. Itse olen todennut, että helpoin tapa välttää oranssia saippuaa on käyttää hunajaa ja maitoa (sokeria) vain alhaisissa lämpötiloissa ja laittaa muotti vielä pakastimeen noin vuorokaudeksi, jotta geelivaihe ei pääse alkuun laisinkaan. Geelivaiheessahan saippuan lämpötila nousee ja näin ollen vaikuttaa näin olleen myös massassa olevaan sokeriin. Hyvä ja kattava yleisohje hunajan käyttöön saippuassa löytyy täältä.

[Englanninkielisellä saippuafoorumilla näin myös sanottavan, että oli lämpötila mikä tahansa, niin sokerit (glukoosi, laktoosi ja fruktoosi) reagoivat lipeän kanssa vapauttaen hiilimonoksidia, joka värjää saippuan aina. Reagointi vaikuttaa siten myös lopulliseen ylirasvoitusprosenttiin. En osaa sanoa, miten paikkansapitävä tämä väite on, mutta kuulostaa ainakin ihan todelta.]

Itse teen kaura-hunajamaito saippuan siten, että sekoitan huoneenlämpöisiin öljyihin ensin kaurajauhon ja sitten vasta lipeän. Sekoitan kunnes saavutan kiisselivaiheen ja lisään joukkoon hunajamaito seoksen ja tuoksun. Tämän jälkeen yritän sekoittaa massan mahdollisimman nopeasti, kaataa muotteihin ja siirtää pakastimeen. Pidän muotteja pakkasessa vähintään 12 tuntia, mieluummin kokonaisen vuorokauden. Tämän jälkeen ”sulattelen” saippuat vielä jääkaapissa noin 12 tuntia ja sen jälkeen vielä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Sitten vasta kokeilen irrottaa muotista. Jos saippuat tuntuvat pehmeiltä (kylmä hidastaa saippuoitumisprosessia) niin annan olla muotissa vielä päivän tai pari. Tällä tavalla olen saanut ainakin omista saippuoistani kauniin keltaisia, vaikka massa olisikin sekoitusvaiheessa ollut oranssiin taittava.

Varsinaista ohjetta en tässä laita, pohjamassa kannattaa tehdä melko vaaleista öljyistä, jos saippuasta haluaa vaalean. Hunajaa käytän itse 5 % ja kaurajauhoja 7 % öljyjen kokonaismäärästä, sekä maitoa 1/3 nesteen määrästä. Itse käytän tässä myös suhteellisen vähän kovia rasvoja, näin saippuan valmistaminen alhaisissa lämpötiloissa on helpompaa. Kovuutta saippuaan voit lisätä käyttämällä mm. merisuolaa, mehiläisvahaa tai natriumlaktaattia (engl. sodium lactate).

Mutta, vaikka ohjetta ei tule, niin video tulee! 😉 Alla taas vain linkki Youtubeen, valitettavasti joudun linkkaamaan videot kunnes keksin miten saan upotettua ne suoraan tähän. Jos joku WordPress taitaja omaa vinkit ja niksit videon upotukseen, niin otan ne mielelläni vastaan. 🙂

Tästä voit klikata itsesi katsomaan kaura-hunajamaito saippua videon.

(Kaupalliset kuvat: Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>