Kerrossuklaa saippua

Kategoriat:Saippua
Tagit:, , ,
Pirita Saippua

Tällä kertaa palaamme jälleen suklaan pariin. Itse pidän pelkästä tumman ruskeastakin saippuasta, mutta nyt halusin testata kerroksia, ja ajattelin että helpointa on tehdä ruskeaa ja valkoista, jolloin massasta ei tarvitse värjätä kuin toinen puolikas. Sen lisäksi kokeilen tässä reseptissä suolan lisäämistä, sen avulla saippuasta tulee kovempaa. Saippuaa voi kovettaa myös lisäämällä mehiläisvahaa tai erilaisia kovia rasvoja (myös eläinrasvat). Monissa aikaisemmissa ohjeissani olen käyttänyt melko vähän kovia rasvoja, jolloin saippuan pitää olla muotissa pidempään, jotta sen saa kauniina ja ehjänä ulos. Toivottavasti suola tuo tähän apua. Suolaa voi olla saippuassa paljonkin, jopa yhtä paljon kun rasvoja, mutta jos haluat vain hieman kovuutta, suosittelen suolaa maksimissaan 1 % öljyjen määrästä. Tässä reseptissä testasin 3 %:n suolamäärää, se oli jo liikaa kuten kuvastakin näkyy. Saippua alkaa murentua, koska leikkaus on tehty suolan määrään nähden liian myöhään. Eli suosittelen kokeilemaan suolan käyttöä ensin pienillä määrillä ja nostamaan määrää vasta sen jälkeen.

Idean tähän muotoon ja malliin olen saanut Pinterestistä, oikeasti alkuperäinen saippua löytyy täältä.


******************************
Kerrossuklaa saippua

128 g vettä
57 g lipeää

120 g kookosöljyä
60 g kaakaovoita
160 g oliiviöljyä
60 g auringonkukkaöljyä

1 tl merisuolaa
(itse käytin 3 % eli 12 g, tämä oli liikaa)

1 rkl kaakaojauhetta

Jaa vesi kahteen osaan, toiseen osaan 38 g ja toiseen 90 g. Sekoita merisuola pienempään vesimäärään. Itse käytin keitettyä vettä, suola liukenee kuumaan veteen paremmin. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Sekoita kylmä vesi (tässä 90 g) ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on noin 50 asteista.

Sulata kookosöljy ja kaakaovoi kattilassa, ja sekoita joukkoon muut öljyt. Anna jäähtyä 50 asteiseksi.

Yhdistä lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Lisää joukkoon suolavesi ja sekoita sauvasekoittimella. Seos saattaa paksuuntua tässä vaiheessa melko nopeasti.

Ja massa kahteen osaan ja lisää toiseen kaakaojauhe. Sekoita hyvin (tarvittaessa sauvasekoittimella).

Kaada muotin pohjalle kerros ruskeaa massaa. Tasoita massa ”hakkaamalla” muottia hellästi pari kertaa tasoa vasten. Muotin alle kannattaa laittaa tarjotin tai vastaava, ainakin jos käytät silikonista muottia ilman tukirakennetta.

Kaada päälle valkoista massaa lastan tai lusikan avulla. Näin saat tasaiset kerrokset, eikä päälle tuleva massa uppoa liikaa alla olevaan massaan. (Mallia esim. täältä.) Tasoita massa jälleen ravistamalla muottia.

Toista kerroksia kunnes muotti on täynnä. Itse pidän siitä, että päälle jää valkoinen kerros. Tämä ohje on melko pienelle muotille, jolloin ohuiden kerrosten tekeminen on vaikeaa. Itse sain aikaan vain 4 kerrosta. 🙂

Kun massa on jäähtynyt hetken, voit tehdä pintakerrokseen koristeita lusikan avulla.

Suihkuta pinta isopropyylialkoholilla.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa.

Laita muotti jääkaappiin muutamaksi tunniksi ja sen jälkeen anna levätä 1-2 vuorokautta. Sen jälkeen voit poistaa saippuan muotista, leikata sen paloiksi, ja asettaa palat kypsymään ilmavaan paikkaan 4-6 viikoksi. Tämän jälkeen saippua on käyttövalmista. Huom! Leikkaus kannattaa tehdä sivuttain, näin raidat pysyvät siisteinä.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

******************************

Suolavesi ja kaakaojauhe valmiina.

Öljyt ja rasvat (Vinkki: 1 kg jogurttipurkki on tähän määrän juuri sopiva sekoitusastia.)

Massa muotissaan. Yritin tehdä koristelut keskeltä korkeammaksi.

(artikkelikuva Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>