Masterbatching lye – miten valmistaa ja säilyttää valmis lipeäseos

Kategoriat:Saippua
Tagit:,
Pirita Saippua

Tällä kertaa kirjoitan hieman siitä, miten voit nopeuttaa saippuan valmistusta sekoittamalla lipeän etukäteen valmiiksi. Tämän voi toki tehdä aina yhden reseptin verran etukäteen, vaikka edellisenä päivänä, jolloin seos jäähtyy sopivasti siksi kunnes on aika valmistaa saippua. Mutta jos haluat tehdä vaikka useamman erän saippuaa, tai muuttaa reseptiä, niin valmiiksi sekoitetun lipeän laskeminen ja siihen lisääminen tai poistaminen on tässä tapauksessa melko työlästä. Lipeän voi kuitenkin sekoittaa etukäteen, teen itsekin niin, mutta käytän ns. masterbatching tekniikkaa, eli sekoitan lipeää valmiiksi useamman erän verran ja käytän sitä vain tarvittavan määrän aina reseptin mukaan.

Miten tämä sitten käytännössä tehdään? Otetaan esimerkki.

Ensin sekoitan lipeää ja vettä valmiiksi masterbatching menetelmän avulla. Itse teen tämän joko 1:1 tai 1:2, riippuen vähän siitä millaista saippuaa olen tekemässä. Esimerkissä käytän seosta, joka on sekoitettu 1:2, eli yksi osa lipeää ja kaksi osaa vettä. Teen tätä seosta isomman määrän kerrallaan, joten käytän lipeää 500 grammaa ja vettä 1000 grammaa. Mittaan veden ja lisään sinne lipeän ja sekoitan (muista suojavarusteet) kunnes liepä on liuennut veteen. Kaadan seoksen muoviseen pulloon ja annan jäähtyä, jonka jälkeen laitan korkin päälle. Huom! On tärkeää, että seoksen säilytyksessä käytettävä muovipullo on joko polypropeeni 5 (PP 5) tai suurtiheyspolyeteeni (HDPE 2) muovia. Ne kestävät seoksen emäksisyyden ja kuumuuden, eivätkä siten sula ajan myötä. Tätä seosta voi sitten käyttää saippuan valmistukseen alla olevan laskuohjeen mukaisesti.

Eli, haluan tehdä oliiviöljysaippua 500 gramman erän (5 % ylirasvoituksella). Saippualaskurin mukaan tarvitsen vettä 190 grammaa ja lipeää 64 grammaa. Lasken määrät alla olevan taulukon mukaisesti:

Ainesosa Määrä ohjeen mukaan Ainesosa Määrä 1:2 lipeäseoksen mukaan
Vesi 190 g Vesi 190 g – 2 x 64 g = 62 g
Lipeä 64 g Lipeäseos 1:2 3 x 64 g = 192 g
Oliiviöljy 500 g Oliiviöljy 500 g

Taulukosta voi nähdä, että kun mittaan tarvittavan määrän seosta, jotta saan oikean määrän lipeää, tarvitsen sen jälkeen vielä vettä lisää 62 g, jotta saavutetaan ohjeen mukainen täysi vesimäärä. Lisään tämän ”lisäveden” valmiiksi mitattuun (192 g) lipeäseokseen ja sen jälkeen käytän seoksen normaalisti saippuan valmistuksessa.

On hyvä huomioida, että valmiin seoksen käyttäminen vaatii hieman laskutaitoa, sekä tarkkuutta, joten tarkista määrät aina huolella, jottei saippuaan tulee liian vähän tai liikaa lipeää. Kun masterbatching tekniikan oppii, on siitä paljon apua saippuan valmistuksessa. Laitan alle vielä linkin hyvään englanninkieliseen videoon, jossa selitetään sama asia myös selkeän esimerkin avulla.

Soaping 101 – Masterbatching lye for soapmaking

(Kuvat: Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>