Saippuan ainesosaluettelo ja sen laatiminen

Kategoriat:Saippua
Tagit:, ,
Pirita Saippua

Olen huomannut, että sivuilleni on tullut paljon vierailijoita, joiden hakusanat ovat liittyneet joko saippuan valmistukseen tai saippuan ainesosiin. Väreistä ja muista perusteista olenkin kirjoittanut muutaman artikkelin, mutta tällä kertaa ajattelin avata saippuan raaka-aineita, ainesosia ja erityisesti sitä, miten valmistuksessa käytetyt aineet pitää ilmoittaa. Koen, että vaikka saippuan antaisi vain lahjaksi, niin ainesosat on hyvä ilmoittaa saippuan pakkauksessa. Jos myyt saippuaa, niin ainesosaluettelo on pakollinen muiden pakkausmerkintöjen lailla.

Mitä raaka-aineita saippuassa sitten on? Karkeasti voisi ajatella, että saippuaan tulee öljyjä ja/tai rasvoja, vettä, lipeää, sekä mahdollisesti väriä ja tuoksua. Ainesosaluettelo ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Saippuointiprosessissa lipeä häviää ja rasvat muuttuvat rasvahappojen natriumsuolaksi (lähde). Siksi ainesosaluettelossa öljyn nimi ei ole enää alkuperäinen öljy vain saippuoitu öljyn nimi. Lipeää ei merkitä aineosaluetteloon laisinkaan. Väreistä merkitään kansainvälinen INCI koodi, ja tuoksuöljyt nimellä parfum tai eteerisen öljyn INCI nimi. Myös tuoksuissa esiintyvät allergeenit pitää muistaa kirjoittaa esille. Allergeeneista merkitään vain ne, joiden osuus valmiissa tuotteessa on yli 0,01% ja jotka ovat määritelty EU-asetuksen mukaan eniten allergisoivaksi ainesosaksi. On myös hyvä muistaa, että myös eteerisissä öljyissä saattaa esiintyä allergeeneja, joten ne eivät koske vain kemiallisesti valmistettuja tuoksuja.

Otetaan esimerkki. Teen saippua, jossa käytän kookosöljyä, palmuöljyä ja oliiviöljyä. Tuoksuna käytän Cracefruitin Classic tuoksua ja värinä Soap Kitchenin Dark Cerice mica väriä.

Saippuan ainesosaluettelosta tulee seuraavanlainen (aineet listataan suuruusjärjestyksessä):

Raaka-aine INCI
Palmuöljy Sodium Palmate
Kookosöljy Sodium Cocoate
Oliiviöljy Sodium Olivate
Lipeä (NaOH)
Vesi Aqua
Classic tuoksuöljy Parfum, sekä allergeenit:
Alpha-Isomethyl Ionone,
Cinnamyl Alcohol, Citronellol,
Coumarin, Eugenol, Geraniol,
Isoeugenol, Linalool
 Violet saippuaväri CI77019, CI77891, CI77491, CI77742

Vaikeaksi listauksen tekee se, että tuoksua voi olla saippuassa vaihteleva määrä. Silloin myös listalla olevat allergeenit voivat muuttua (niistähän listattiin vain yli 0,01% pitoisuudet). Allergeenit pitää siis laskea aina reseptin ja käytetyn määrän mukaan. Tuoksussa olevat allergeenit ja niiden pitoisuudet ilmoitetaan aina MSDS- tai erillisessä allergeenit -dokumentissa.

Mistä sitten tietää miten öljyn nimi muuttuu saippuoituessa ja mikä on sen oikea INCI nimi? Netissä on muutamia hyviä listauksia, joilla harrastelija pääsee ihan hyvin alkuun. Jos myyt saippuaa, niin turvallisuusarvioija osaa myös auttaa listan tekemisessä. Itse pitäisin eri ainesosien osalta tärkeimpänä tuoksuissa olevien allergeenien ilmoittamista. Vaikka nimet ovat pitkiä ja vaikeita, niin henkilölle, joka välttelee tiettyä ainesosia, hyvä ainesosaluettelo on merkki siitä, että hänetkin on otettu huomioon. 🙂

Alla vielä muutama linkki, joista löytyy lisää tietoa.

Suomenkielinen INCI haku

CosIng tietokanta (EU)

The Soap Kitchenin INCI listaus

Tukes – kosmeettisen valmisteen koostumus

(Kuvat: Pixabay)

Yksi kommentti

 1. 26 tammikuun, 2016 at 18:32

  […] Tietoa saippuoiden ainesosista -> […]

 2. Anne Karjalainen
  Anne KarjalainenVastaa
  30 marraskuun, 2017 at 13:31

  Pitääkö glyseriini ilmoittaa jos on ylirasvoituksen tulos vai vai,n jos se on lisätty saippuaan?

  • Pirita Saippua
   Pirita SaippuaVastaa
   30 marraskuun, 2017 at 13:37

   Riippuu turvallisuusarvioitsijasta, itselläni vain mahdollinen erikseen lisätty glyseriini piti ilmoittaa.

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>