Saippuavärit ja niiden käyttö kylmämenetelmä saippuassa

Kategoriat:Saippua
Tagit:,
Pirita Saippua

Saippuaa voi värjätä monin eri tavoin. Värejä on käytännössä neljässä eri kategoriassa: vesipohjaiset värit, öljypohjaiset pigmenttivärit, micat ja luonnon omat värit.

Vesipohjaiset värit (engl. lab colors)

Vesipohjaiset värit ovat kirkkaita ja voimakkaita kemiallisesti valmistettuja värejä. Usein näitä voi käyttää kaikessa kosmetiikassa, ne ovat testattuja ruokaan, lääkkeisiin ja kosmetiikkaan sopiviksi. Värit eivät sekoitu vahaan tai öljyyn. Värivaihtoehtoja on käytännössä kaikissa värispektrin väreissä. Saippuan teossa nämä värit voidaan sekoittaa ensin tilkkaan vettä, ja ne antavat kirkkaat, ja tekijän niin halutessaan, voimakkaat sävyt.

Öljypohjaiset pigmenttivärit (oksidit)

Öljypohjaiset pigmenttivärit sopivat hyvin kylmämenetelmä saippuan tekoon. Ne voi sekoittaa suoraan massaan, mutta tämä vaatii kunnollisen sekoituksen levittyäkseen tasaisesti. Toinen vaihtoehto on sekoittaa ne pieneen määrään öljyä ja sen jälkeen massaan. Oksidivärejä on useita, mm. rautaoksidit, ultramariinit ja okrat.


Micat

Mica-jauheet ovat luonnosta saatavia mineraaleja, joissa on luonnostaan kiiltäviä ominaisuuksia. Jauheet ovat yleisessä käytössä kosmetiikkateollisuudessa. Itse sekoitan jauheen suoraan massaan, jotkut sekoittavat ne ensin pienen määrään vettä ja sitten vasta itse pohjaan. Tällä tavalla värin säätely on helpompaa, väriä voi lisätä vain pieni määrä kerrallaan. Mica-jauheita on useissa eri väreissä, ja vaikka pohja olisi luonnollista mineraalia, niin hyvin yleisesti mican väri saadaan kemiallisesti valmistetuista väreistä. Micat eivät siis omasta mielestäni ole luonnollisia värejä.

Luonnon omat värit

Saippuaa voi myös värjätä täysin luontaisilla, kotoa löytyvillä väreillä. Esimerkiksi lääkehiili antaa mukavan mustan sävyn saippualle. Myös mausteita voi käyttää: kurkuma, kaneli, paprika, kaakao jne. Pitää kuitenkin muistaa, että mausteet antavat saippualle myös ominaisen tuoksunsa. Osa mausteista saattaa myös ruskistua ajan myötä.

Edellä mainituista väreistä on myös olemassa variaatioita, esimerkiksi valmiiksi tehtyjä värilevyjä, joista voi leikata sopivan määrän väriä massaan, mutta värien peruskategoriat ovat nuo neljä edellä kuvattua. Saippuaa värjätessä on myös huomioitava, että osa väreistä voi ikään kuin ”vuotaa”, jos saippuaan tekee eri kerroksia tai osioita eri väreillä. Varmista siis ensin, että värisi on ”vuotamaton” (engl. non-bleeding) jos haluat tehdä saippuaa, missä on selkeät rajat eri värien välillä.

(kuvat Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>