Suklaasaippua

Kategoriat:Saippua
Tagit:, ,
Pirita Saippua

Tervetuloa tutustumaan saippuan ihmeelliseen maailmaan. Ensimmäinen varsinainen teksti käsittelee kylmämenetelmäsaippuan perusteita ja tuleepa tässä heti ensimmäinen reseptikin. Suosittelen kuitenkin tutustumaan aiheeseen ennen kuin teet ensimmäisen saippuaerän, ja linkitänkin alle muutaman hyvän tietolähteen, joiden avulla olen itse opiskellut saippuan tekoa. Erityinen maininta Saara Kuhan kirjalle, se on hyvä suomenkielinen perusteos saippuanvalmistukseen.

Saara Kuhan Saippuakirja
Saara Kuhan internetsivut ja blogi

Soap Queen: perustietoa, kuvallinen ohje ja respeti (englanniksi)
Soap Queen: Youtube videot, perusteet (englanniksi)

Lipeälaskuri Soap Calc (englanniksi)

Eri öljyjen ominaisuuksia saippuassa (englanniksi)

Resepetejä (englanniksi)

Ja vielä ennen respetiä haluan muistuttaa turvallisuudesta. Kylmäprosessissa käytetään lipeää eli natriumhydroksidia (NaOH). Aine on yksinään ja vielä veteen liuotettunakin hyvin emäksistä ja syövyttävää. Muista siis aina käyttää suojalaseja, suojakäsineitä, pitkähihaista paitaa ja housuja. En myöskään suosittele saippuan tekoa pienten lasten kanssa. Muistathan myös, että saippuan teossa käytettyjä astioita ja työkaluja ei voi käyttää enää ruuanlaitossa. Ennen kun teet kylmämenetelmäsaippuaa, suosittelen tutustumaan huolellisesti prosessin kulkuun, näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Ja sitten tekemään saippuaa! 🙂

******************************
Suklaasaippua

141 g vettä
52 g lipeää

56 g kaakaovoita
111 g kookosöljyä
111 g oliiviöljyä
56 g auringonkukkaöljyä
37 g risiiniöljyä

1 rkl Fazer tummaa kaakaojauhetta
(kaakaojauheen määrää voit itse vaihdella vapaasti)

Tarvitset sauvasekoittimen, (ruostumattoman teräs) kattilan, infrapunalämpömittarin, sekoitusastioita (mielellään muovia) ja nuolijoita/lastoja, sekä sekoitusvälineitä.

Ennen aloitusta suojaa keittiön taso vähintään sanomalehdellä ja varaa viereen myös siivousliinoja ja/tai talouspaperia. Siirrä lapset ja kotieläimet eri tilaan. 😉

Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Seos kuumenee voimakkaasti, joten suosittelen kannua tai muuta kahvallista astiaa. Jätä seos jäähtymään kunnes se on noin 50 asteista.

Sulata kovat rasvat (kaakaovoi ja tarvittaessa kookosöljy) kattilassa ja sekoita joukkoon muut rasvat. Anna jäähtyä 50 asteiseksi.

Yhdistä saman lämpöiset nesteet (kaada lipeävesi rasvojen joukkoon) ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace). Tässä vaiheessa voit lisätä tuoksun (tässä ei mitään) ja värin (kaakaojauheen).

Sekoita kunnes seos on paksuhkoa. Muista, että joukkoon ei kannata sekoittaa ilmaa, joten pidä sauvasekoitin astian pohjassa.

Kaada seos muottiin. Tämä ohje on mitoitettu kuudelle yksittäiselle palasaippualle, viereen kannattaa kuitenkin varata lisämuotti, jos massaa sattuu jäämään yli.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa. Raakaa saippuamassa ei kannata päästää tiskialtaasen kovin paljon, se voi tukkia viemärin. Liinan voi pestä parin vuorokauden päästä koneessa (kun saippuamassa on kovettunut ja muuttunut saippuaksi) tai heittää roskiin.

Peitä muotit kelmulla ja pyyheliinalla ja anna olla muotissa noin 1-2 vuorokautta. Sen jälkeen voit poistaa saippuan muotista ja asettaa sen kypsymään ilmavaan paikkaan 4-6 viikoksi. Tämän jälkeen saippua on käyttövalmista.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

******************************

Sulatetut rasvat ja öljyt

Sulatetut rasvat ja öljyt

Työpöytä, suojattu sanomalehdillä. Kaikki välineet valmiina ennen kuin aloitan.

Työpöytä, suojattu sanomalehdillä. Kaikki välineet valmiina ennen kuin aloitan.

Raaka-aineita :)

Raaka-aineita 🙂

Lipeä ja vesi sekoitettuna.

Lipeä ja vesi sekoitettuna.

Lipeä sekoitettu rasvojen joukkoon, massa ei ole vielä valmista.

Lipeä sekoitettu rasvojen joukkoon, massa ei ole vielä valmista.

Saippua muotissaan.

Saippua muotissaan.

(kaupalliset kuvat Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>