Tee se itse kosteusvoide

Pirita Saippua

Tämä pitkähkö artikkeli käsittelee perus- ja kosteusvoiteita, niiden ainesosia, ja sitä, miten niitä voi tehdä kotona. Lopussa kaksi ohjetta, ja linkit niissä käytettyihin aineisiin.

Ensin muutama sana omasta ”ihovoidehistoriastani”. Omaan atooppisen ihon, ja lapsena kärsin maitorupi-ihottumasta. Olenkin rasvannut ihoani (vähintään aina suihkun jälkeen) niin kauan kuin muistan, ihan lapsesta asti. Koulussa oli ikävää, kun uimareissujen jälkeen minä olin ainoa, joka uinnin jälkeen kaivoi pukuhuoneessa rasvat esiin. Lukiossa jo muutama muukin rasvaili, mutta lähinnä sen takia, että Cosmopolitan tai joku muu nuortenlehti käski tehdä niin. Nykyään rasvailu suihkun jälkeen on ihan normaali toimenpide melkein kaikilla tutuillani. 🙂

Aluksi (lapsena ja nuorena) käytin vain apteekin voiteita, myöhemmin aikuisena myös markettien tarjonta alkoi sopia iholleni. Kun luonnonkosmetiikkaa alkoi saada kaupoista helpommin, tulin ostaneeksi muutaman voiteen kotiin ja jäin käyttämään niitä. Koska rasvaa kului paljon, minua viehätti (ja viehättää edelleenkin) ajatus siitä, että laitan iholleni mahdollisimman puhtaita ja lisäainevapaita tuotteita. Kun aloin valmistamaan itse saippuaa, huomasin tukkureiden kaupoissa olevan tarjolla myös muita kosmetiikan valmistukseen tarvittavia tuotteita. Siitä se idea sitten lähti: kävin voidekurssin ja sen jälkeen en olekaan kaupan voiteisiin koskenut.

Tämän tekstin ei ole tarkoitus olla mikään tyhjentävä artikkeli voiteen teon saloihin, siitä voisi jo yksinään kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan, joten olenkin kerännyt tähän muutaman hyvän linkin suomeksi ja englanniksi, joista pääsee opiskelemaan aihetta syvemmin. Myös tässä esitetyt reseptit ovat melko yksinkertaisia, ja niitä muokkaamalla ja itse eri aineita kokeilemalla voi tehdä juuri omalle iholle sopivan voiteen.

Pienen Tuoksukaupan lyhyt ohje emulsiovoiteen tekoon

Emulgointiaineet

Perusvoiteen teko

Soap Queen Youtube video (englanniksi)

Soap Queen blogissa ohje voiteen tekoon (englanniksi)

20 sivuinen ohje emulsiovoiteen tekoon (pdf, englanniksi)

Voiteissa yhdistetään siis vesi ja rasvat. Koska nämä eivät luonnostaan sekoitu hyvin yhteen, pitää voiteen valmistamisessa käyttää emulgaattoria. Se voi olla kemiallisesti valmistettu aine, tai luonnosta löytyvä vaha (esimerkiksi mehiläisvaha). Itse olen tehnyt voiteeni Olivem 1000 -nimisellä emulgaattorilla, joka on johdettu oliiviöljystä ja on hyväksytty myös luonnonkosmetiikan (Ecocert) valmistukseen. Vetenä suosin kasvivesiä tai -uutteita, ja tislattua vettä. Öljyinä käytän yleensä kevyttä fraktioitua kookosöljyä, ja sen lisäksi raskaampia öljyjä ja rasvoja sen mukaan millaisia ominaisuuksia haluaan voiteeseeni lisätä. Onkin hyvä tutustua öljyjen ja rasvojen ominaisuuksiin hieman tarkemmin, jotta saat ”kaiken irti” voiteestasi. 🙂

Öljyjen ominaisuuksia

Öljyjen ominaisuuksia I (englanniksi)

Öljyjen ominaisuuksia II (englanniksi)

Kun saippuan valmistukseen löytyy netistä monta erilaista laskuria, voiteiden teossa pitää säveltää itse hieman enemmän. Tukkurit ilmoittavat myytävissä raaka-aineissa (esim. emulgaattorit) ohjeelliset käyttömäärät, sillä niitä lisätään voiteisiin sen mukaan, millaisen koostumuksen haluaa. Hyvänä ohjenuorana on kuitenkin pitää lukua 100. Kun kaikki aineet lasketaan yhteen, pitää niistä tulla yhteensä sata, ei enempää, eikä vähempää. Alussa 100 on helppo ajatella grammoina, mutta kun haluat tehdä voiteita isommissa määrissä, kannattaa 100 ajatella prosentteina. Esim. Excel on hyvä apuri kun lasket reseptiä, siinä on myös helppo muutella aineita ja määriä ja samalla tarkistaa, että suhteet pysyvät oikeina. (Netistä löytyy kyllä voidelaskureita, valmiita pohjia voi hakea Googlesta haulla lotion calculator, itse pidän vain enemmän omasta Excel-taulukostani. 🙂 )

Ja sitten reseptiin, molemmat tehdään samalla tavalla, joten laitan valmistusohjeet vain tämän ensimmäisen ohjeen alle. Reseptissä on myös linkit raaka-aineiden ostopaikkoihin. Näitä saa ja kannattaa ostaa muualtakin, minulla sattui vain tulemaan näiden kahden ohjeen kaikki tarvikkeet Saippuapajalta. Voiteen tekemiseen tarvitset myös kuumuuden kestäviä sekoitusastioita, (tarkkuus)vaa’an, pipettejä, lämpömittarin, lusikan tai haarukan sekoitukseen (tarvittaessa maidonvaahdottimen), talouspaperia ja puhtaat purkit valmiille tuotteelle. Välineet on hyvä desinfioida ennen käyttöä, varsinkin jos teet voidetta myyntiin tai annat lahjaksi.

Kevyt herkän ihon kosteusvoide
Vesiosuus Gramma Prosentti
Tislattu vesi 40 40 %
Kamomillavesi 40 40 %
Glyseriini 3 3 %
Öljyosuus
Olivem 1000 (emulgaattori) 3 3 %
Kookosöljy fraktioitu 5 5 %
Aprikoosinkivi öljy 5 5 %
Viinirypäleen siemenöljy 3 3 %
Säilöntäaine 1 1 %
Yhteensä 100 100 %

Mittaa vesiosuuden raaka-aineet yhteen astiaan ja öljyosuuden (poislukien säilöntäaine) aineet toiseen. Aseta astiat vesihauteeseen ja kuumenna (välillä sekoittaen) kunnes molemmat ovat noin 75 asteen lämpöisiä. Nosta astiat pois ja kaada öljyt veteen nauhana samalla sekoittaen. Jos seos tuntuu juoksettuvan, käytä sekoituksen vispilää tai maidonvaahdotinta. Älä kuitenkaan sekoita ilmakuplia liikaa mukaan, seoksen ei tarvitse olla vaahtoa. Jäähdytä seos aina välillä sekoittaen kunnes se noin 45 asteista ja lisää pipetillä joukkoon säilöntäaine, ja halutessasi tuoksu ja väri. Anna seoksen jäähtyä vielä hieman ja purkita. Purkin kantta ei kannata laittaa päälle heti, jotta vesi ei tiivisty kanteen. Voide säilyy huoneenlämmössä muutamasta viikosta kuukausiin, riippuen siitä, mikä on käyttämiesi öljyjen säilyvyysaika. Voiteen säilyvyys lasketaan aina lyhyimmän säilyvyyden mukaan. Tarvittaessa voidetta voi säilyttää myös jääkapissa. Voidetta voi käyttää heti, mutta se tekeytyy yleensä seuraavan päivän aikana lopulliseen muotoonsa.

Aikuisen ihon ravitseva kasvovoide
Vesiosuus Gramma Prosentti
Tislattu vesi 100 69 %
Kuivattu hibiskus 1 1 %
Kaurauute 2 1 %
Glyseriini 3 2 %
Öljyosuus
Olivem 1000 5 3 %
Kookosöljy fraktioitu 10 7 %
Avokadovoi 10 7 %
Porkkanaöljy 5 3 %
Vehnänalkioöljy 5 3 %
Setyylialkoholi 1 1 %
Mansikkajauhe 2 1 %
Säilöntäaine 1 1 %
Yhteensä 145 100 %

Tämä toinen ohje tehdään samalla tavalla kuin ensimmäinenkin, erona mansikkajauhe, joka lisätään seokseen vasta säilöntäaineen kanssa samaan aikaan. Jauhe kannattaa sekoittaa pieneen määrään vettä, jotta saat se sekoitettua voiteeseen paremmin. Ohjeen voiteesta tulee aika paksua, joten en suosittele laittamaan tätä pumppupulloon. Alla vielä vaihekuvia voiteen teosta. (Anteeksi kuvien huono laatu, jouduin kuvaamaan kännykällä, koska kamera ei ollut tätä tehdessä saatavilla.) Huom. Tein tämän voiteen vain omaan käyttöön, joten pöytää ei ole suojattu ja muutenkin hygieniataso ei ole ihan kohdillaan. 😉

Rasvat ja öljyt mitattuna. Tässä mukana aivan ihanan tuoksuista kahvivoita, nam! 🙂

Neste ja rasvat vesihauteessa. Pyykkipoika-niksin opin voidekurssilla, pitää purkit hyvin yhdessä, eikä kaadu vedessä. Ei kannata kuitenkaan nostaa purkkeja pyykkipojan avulla.

Emulgointivaihe menossa. Maidonvaahdotin tekee väkisin hieman vaahtoa, itse käytänkin sitä vain sykäyksittäin.

Valmis, jäähtynyt voide

Voide purkitettuna. Voiteesta tuli melkein valkoista, vaikka mukana oli ruskeaa kahvivoita. Iholla hohtavan kesävoiteen saisi kun lisäisi mukaan hieman ruskeaa mica-väriä.

(Artikkelikuva: Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>