Tee se itse soijakynttilä

Kategoriat:Kynttilät
Tagit:,
Pirita Saippua

Siirryn hetkeksi pois saippuoista ja syksyn myötä kynttilöiden ihmeelliseen maailmaan.

En ole aikaisemmin tehnyt kynttilöitä, mutta saippuan valmistuksen tietyt niksit pätevät myös kynttilän valmistuksessa. On hyvä osata mitata mm. massaan lämpötilaa ja lukea väriaineiden ja tuoksuöljyjen tuoteturvallisuustiedotteita.

Olen koostanut alle lyhyen (ja siksi tietyllä tapaa puuttellisen) yhteenvedon eri tahoilta löytämistäni ohjeista. Varsinkin englanniksi ohjeita löytyy sekä kirjallisena, että YouTube-videoiden muodossa. Alle linkitän yhden videon (engl.), jossa on minusta hyvä yhteenveto koko valmistusprosessista.

  • Laske tarvittava vahan määrä ja sulata se vesihauteessa tai asteittain mikrossa (Huom! Lämpötilan mittaus). Jos et osaa laskea vahan määrää tarkasti, niin hyvä yleisohje on, että tarvittava määrä hiutaleita on noin kaksi kertaa valuastian koko.
  • Tarkista, että valuastia on kynttilälle sopiva. Lasi ja metalli toimivat parhaiten, koska ne kestävät koviakin lämpötiloja.
  • Lisää joukkoon halutessasi ensin väri ja sitten tuoksu. Tuoksun kohdalla lue aina ensin tuoksun MSDS-dokumentissa mainittu maksimi käyttömäärä. Suositeltu tuoksun määrä vaihtelee 4-10% välillä riippuen käyttämästäsi vahasta, tuoksusta ja halutusta tuoksun voimakkuudesta.
  • Kiinnitä sydänlanka astian pohjalle. Huom! Sydänlangan valinta perustuu käytettävän valuastian kokoon ja malliin. Ohjeita sydänlangan valintaan löydät mm. täältä.
  • Kaada vaha valuastiaan (Huom! Lämpötilan mittaus) ja anna jähmettyä vähintään kaksi vuorokautta. Suositeltava asettumisaika on noin 1-2 viikkoa.
  • Testaa tekemäsi kynttilä polttamalla sitä noin kolme tuntia yhtäjaksoisesti. Tuona aikana vahan pitäisi olla sulanut reunoihin asti (riittävän iso sydänlanka), mutta lankaan ei saa muodostua ”sienimäistä” muodostelmaa (liian iso sydänlanka). Jos vaha ei sula reunoilta asti, vaihda sydänlanka isompaan.

Tässä vielä kuvia omista luomuksistani. Tarvikkeet ostin suomalaisesta Pasterol Oy -verkkokaupasta.

Video: How to Make Soy Wax Candles – Bramble Berry

(Artikkelin kansikuva pasja1000 Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>