Hellävarainen vauvasaippua

Pirita Saippua

Käsintehty saippua tuntuu ainakin mielikuvissa kovin puhdistavalta, kuivattavalta ja voimakkaalta pesunaineelta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä saippuan ominaisuuksia voi itse säädellä omien mieltymysten mukaan. Jopa vauvalle voi tehdä omaa saippuaa, ilman ylimääräisiä kemikaaleja, jolloin vauvan iho kärsii mahdollisimman vähän väistämättömistä pesuhetkistä*. Vauvan saippuaan löytyy monia erilaisia ohjeita, esittelen tässä yhden, alkuperäisen reseptin voit lukea täältä.

Meidän talosta ei löydy enää vauvaa, mutta kovaa vauhtia menevä taapero. Imetyksen alkutaipaleella sain pumpattua pakkaseen äidinmaitoa, joka on nyt jo mennyt vanhaksi. Mikä parempi paikka käyttää tämä kultaakin kalliimpi neste kun vauvan saippua. Joten tässä ohjeessa veden voi halutessaan korvata kokonaan tai osittain äidinmaidolla. Korviketta en suosittele käyttämään. Jos omaa maitoa ei löydy, voit tehdä saippuan vaikka lehmän- tai vuohenmaitoon. Maitoa käytettäessä on hyvä huomioida, että massa ei saa missään vaiheessa kuumentua liikaa, silloin maidossa olevat sokerit ikään kuin palavat. Hyvä ohje maidon käytöstä saippuassa löytyy täältä.

Tässä ohjeessa olen lisännyt rasvoja siten, että niitä on 10 % yli tarvittavan määrän (engl. superfat). Näin saippuasta tulee hoitavampi. Pitää kuitenkin muistaa, että mitä enemmän ylimääräisiä rasvoja saippuassa on, sitä pehmeämpi saippuasta tulee. Sen pitää siis olla muotissa pidempään ennen leikkausta. Saippuaa voi halutessaan kovettaa mm. mehiläisvahalla, sitä kannattaa kuitenkin lisätä hyvin pieniä määriä, ettei saippua kovetu liiaksi jo tekovaiheessa. Toinen hyvä kovettaja on merisuola, sitä kannattaa lisätä myös hyvin vähän, noin 1 % öljyjen määrästä riittänee.

*) Huom! Vauvan pesuun kannattaa käyttää ensisijaisesti pelkkää vettä, ja saippuaa vain tarvittaessa. Vauvan iho kärsii liiasta saippuan käytöstä.

******************************
Hellävarainen vauvan saippua

160 g vettä tai maitoa
61 g lipeää

50 g kookosöljyä
430 g öliiviöljyä
20 g jojobaöljyä

Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on huoneenlämpöistä. Huom! Jos käytät maitoa, katso erilliset sekoitusohjeet täältä.

Sulata kookosöljy kattilassa ja sekoita joukkoon muut öljyt. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Yhdistä lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Kaada seos muotteihin. Tämä ohje on mitoitettu kuudelle yksittäiselle palasaippualle, viereen kannattaa kuitenkin varata lisämuotti, jos massaa sattuu jäämään yli. Jos käytät maitoa suosittelen käyttämään yksittäisiä muotteja.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa.

Jätä muotti jäähtymään jääkaappiin tai pakastimeen. Tämä siksi, ettei maidossa oleva sokeri pala ruskeaksi geelivaiheen aikana. Tällä kertaa emme siis peitä saippuaa, sillä yritämme välttää geelivaihetta. Muutaman vuorokauden jälkeen (korkea oliiviöljypitoisuus vaatii pidemmän ajan muotissa) voit poistaa saippuan muoteista ja antaa kypsyä vielä 4-6 viikkoa ennen käyttöä.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

******************************

Jäinen maito ja lipeä. Lipeä lisätään vähitellen samalla sekoittaen.

Lipeä ja maito valmiina.

Saippuat Hello Kitty muotissa 🙂

(Kuvituskuvat Pixabay)

Yksi kommentti

  1. Marika
    MarikaVastaa
    30 elokuun, 2016 at 10:39

    Mistä sitä jojobaöljyä kannattaa hankkia? Sitä menee aika paljon kuitenkin.

    • Pirita Heino
      Pirita HeinoVastaa
      30 elokuun, 2016 at 10:46

      Hei Marika, jojobaöljyä saa kivijalkakaupoista, esim. Ruohonjuuresta. Myös saippuatarvikekaupat kuten Pieni Tuoksukauppa tai Saippuapaja myyvät tätä. Jos öljyä jää yli, niin sen voi käyttää sellaisenaan muussa ihonhoidossa vauvalle tai itselleenkin. 🙂

  2. Marika
    MarikaVastaa
    18 syyskuun, 2016 at 22:15

    Kaikki tarvikkeet on nyt hankittuna. Tosin meinasin korvata jojobaöljyn manteliöljyllä. Jännittää vaan aloittaa saippuanteko. Onko saippuanteossa käytettävät välineet poistettava elintarvikekäytöstä sen jälkeen?Miksi saippuat jossa on käytetty maitoa kannattaa laittaa yksittäisiin muotteihin? Miksei voisi laittaa vaikka maitopurkkiin ja leikata paloiksi? Englanti taipuu huonosti. Ja ohje maidon käyttämiseen oli englanniksi. Mitkä ovat tärkeimmät asiat huomioida?

    • Pirita Heino
      Pirita HeinoVastaa
      19 syyskuun, 2016 at 09:49

      Olen itse pitänyt välineet erillään, en halua saippuaani ruokaa, tai ruokaani saippuaa. 🙂 Toiset sekoittavat astiat iloisesti keskenään, mutta koska saippuassa käytetään kuitenkin lipeää, niin olen siksi halunnut pitää astiat erillään.
      Maidossa oleva sokeri voi kuumentua helposti. Yksittäisissä muoteissa oleva saippua viilenee nopeammin, joten siksi suosittelen yksittäisiä muotteja. Ohjeen saippuan voi tehdä yhteen isoonkin muottiin, suosittelen siinä tapauksessa muotin laittamista jääkaappiin tai pakastimeen noin vuorokaudeksi. Sen jälkeen huoneenlämmössä vuorokausi, ja sitten vasta kokeilee leikata.
      Maito voi ylikuumentua kun sen sekoittaa lipeän kanssa, jolloin sen väri muuttuu ja tuoksuu pahalle. Siksi sekoitan maidon jäisenä ja pidän huolen, ettei seos kuumene liikaa. Seoksen voi tarvittaessa siirtää jäävesihauteeseen.
      Onko tämä ensimmäinen kerta kun teet saippuaa? Maito ei ole helpoin neste, joten tätä voisi kokeilla ensin vaikka vedellä ja sitten toisen satsin maidolla. Saisit vähän tuntumaa ensin saippuantekoon ja vaiheet tulisivat tutuiksi. 🙂

      • Marika
        Marika
        19 syyskuun, 2016 at 17:30

        Tämä on ensimmäinen kerta kun teen saippuaa. Siksipä jännittääkin. Etenkin tuo lipeän käsittely. Miten se jäinen maito sekoittuu lipeään? Mulla on pakkasessa varmaan kolme litraa maitoa ainakin, joka pitäisi saada tehtyä saippuaksi, että saisi pakkaseen tilaa. Siksi toivon, että innostun tästä. 🙂

      • Pirita Heino
        Pirita Heino
        20 syyskuun, 2016 at 07:57

        Kannattaa pilkkoa maito pienemmäksi ja sitten vähitellen sekoittaa lipeä jäisten palojen joukkoon. Tässä on video (englanniksi tosin), mutta näet miten pakastettu maito ja lipeä sekoittuu. Lipeä kuumenee sekoitettaessa nesteeseen ja sulattaa samalla maidon.
        Suosittelen katselemaan videoita ja/tai lukemaan myös kirjallisuutta. Omat ohjeeni ovat aika simppelit, joten voi olla, että olen unohtanut jotain vaiheita välistä. Facebookissa on myös suomalainen saippua-ryhmä, jonne kannattaa liittyä. Sieltä saa myös hyvin apua.

  3. Marika
    MarikaVastaa
    9 lokakuun, 2016 at 07:36

    Hei. Luin Saara Kuhan saippuakirjan ja törmäsin lipeäkertoimiin. Eli kun meinasin korvata jojobaöljyn manteliöljyllä niin sitä ei vissiin suoraan voi tehdäkkään? Miten sen siis teen? Ja kun tässä on tuota kookosöjyä, niin onko sillä väliä millaista kookosöljyä, kuhan on nestemäistä öljyä eikä esim. kookosrasvaa? Jotenkin tämä aloittaminen tuntuu mahdottoman vaikeelta. Ja herää paljon kysymyksiä.

    • Pirita Saippua
      Pirita SaippuaVastaa
      9 lokakuun, 2016 at 09:47

      Olet oikeassa, reseptissä ei voi vaihtaa rasvoja ilman, että laskee lipeän uudelleen. Hyvä lipeälaskuri on esim. Soap Calc (http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp). Samoin suosittelen aina tarkistamaan itse lipeän määrän, oli resepti kirjasta tai netistä, vaikka ei öljyjä siis vaihdakaan. Voi olla alunperin laskettu väärin, tai tullut painovirhe. Omatkin reseptini olen tänne käsin kirjoittanut, joten en takaa, että nämäkään ovat tällä täysin oikein, vaikka toki olen tarkkana kun näitä tänne kirjoitan.

      Kookosöljyksi käy joko sellainen löysempi lasipurkissa tai sitten hopeassa paketissa oleva. Suomen kielessä kookosöljy ja -rasva tarkoittavat samaa asiaa, mutta englanniksi ovat eri asioita. Coconut oil on meidän kookosöljyä ja coconut butter on meidän kaakaovoita. Ovat siis ihan eri tuotteita. Tämä kannattaa huomioida kun käyttää tuota lipeälaskuria.

      Kun syötät tätä reseptiä laskuriin, niin huomaa muuttaa ylirasvoitus (engl. superfat) 10%:iin, jotta saat saippuasta hellävaraisempaa.

  4. Marika
    MarikaVastaa
    11 lokakuun, 2016 at 18:16

    Yritin soap calcilla laskea tämän reseptin, että ymmärtäisin kuinka se tapahtuu mutta saan veden määräksi 190g. Missä vika? Onko neste aina neste, vaikka se olisi maitoa? En ymmärrä.

    • Pirita Saippua
      Pirita SaippuaVastaa
      12 lokakuun, 2016 at 09:56

      Olen vähentänyt ohjeessa veden määrää, koska korkean oliiviöljypitoisuuden kanssa kestää muuten tosi kauan päästä kiiselivaiheeseen. Toki saat tuon täyden määrän käyttää jos haluat.

      Tässä vielä mun laskemana ohje:

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>