Saippuatuoksut ja niiden käyttö kylmämenetelmä saippuoissa

Kategoriat:Saippua
Tagit:,
Pirita Saippua

Teen paljon tuoksutonta saippuaa. Joskus on kuitenkin kiva ottaa käyttöön pala, jonka jättää hennon tuoksun käsiin ja miksei myös ilmaankin. Tuoksuna voi käyttää joko luonnollisia eteerisiä öljyjä, tai synteettisesti tehtyjä tuoksuöljyjä. Muista kuitenkin aina tarkistaa, että käyttämäsi öljyt sopivat kosmetiikkakäyttöön (esimerkiksi osa kynttilöissä käytetyistä tuoksuista ei sovi saippuaan tai muuhun kosmetiikkaan) ja ole myös varovainen voimakkaiden tuoksujen kuten piparmintun kanssa, ne voivat vahingoittaa ihoa liiallisesti käytettynä.

Eteeriset öljyt

Eteerinen öljy on kasveista höyrytislaamalla valmistettu neste, joka sisältää haihtuvia aromeja. Eteerisiä öljyjä valmistetaan aromaattisia aineita sisältävien kasvien kukista, lehdistä, juurista, hedelmistä ja pihkasta. Tämän vuoksi tuoksuvalikoima on rajallinen, eteeristä öljyä saadaan vain luonnossa esiintyvistä kasveista. Saippuan valmistuksessa kannattaa muistaa, että kaikki eteeriset öljyt eivät ole turvallisia käyttää, joten niiden ominaisuuksista on otettava selvää ennen käyttöä. Suuri osa yleisesti käytetyistä ja turvallisina pidetyistä eteerisistä öljyistä sisältää myös allergeeneja. Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi pienten lasten eikä koskaan vauvojen hoidossa. (Lähde: Wikipedia)

Tuoksuöljyt

Tuoksuöljyt ovat synteettisesti valmistettujen tuoksuvien yhdisteiden seoksia. Kun eteeristen öljyjen tuoksumaailma on rajoittunut vain luonnosta suoraan löytyviin tuoksuihin, voidaan synteettisesti valmistetuilla öljyillä saada aikaan hyvin moninaisia tuoksuja. Esimerkiksi maidon, hunajan tai kahvien tuoksut. Yleensä tuoksuöljyt säilyttävät tuoksunsa paremmin saippuassa kun aidot eteeriset öljyt.

Tarvittavan öljyn määrän saippuassa voi arvioida erilaisilla Internetistä löytyvillä laskureilla. Jos tekee pienemmän erän, öljyä riittää muutama tippa. Kannattaa selvittää kokeilemalla, mikä määrä tuoksua on itselle hyvä. Ohjenuorana on hyvä pitää, että 1 % öljyä antaa miedon tuoksun, 1,5 % keskivahvan ja 2 % voimakkaan tuoksun. Ja aina on toki mahdollisuus tehdä kokonaan tuoksutonta saippuaa, silloin ainoaksi tuoksuksi jää saippualle ominainen mieto saippuan tuoksu.

Esimerkki eteerisen öljyn määrästä

Tuoksujen käyttö saippuassa

Tuoksu kannattaa lisätä saippuamassaan kun saippua on kiisselivaiheessa. Tuoksut voivat nimittäin kiihdyttää tai pysäyttää saippoitumisprosessin. Onkin hyvä testata uusi tuoksu ensin pienellä määrällä saippuaa, jotta tiedät miten se käyttäytyy massan kanssa. Huomioi myös, että eteeriset ja tuoksuöljyt ovat usein värillisiä. Tämä kannattaa muistaa erityisesti silloin kun teet kirkasta tai valkoista saippuaa. Esimerkiksi vanilja, ja sitä sisältävät tuoksut värjäävät saippuan ajan myötä ruskeaksi.

Tuoksujen turvallisuus

Kannattaa myös muistaa, että useat tuoksuöljyt, sekä myös eteeriset öljyt voivat sisältää EU:n luokittelemia allergeeneja. Siksi tuoksu kannattaa aina ostaa paikasta, josta on myös saatavilla kyseisen tuoksun MSDS (material safety data sheet). Siitä voit tarkistaa tuoksun allergeenit ja maksimi käyttömäärän. Joitakin tuoksuja saa käyttää vain hyvin vähän, vain noin yhden prosentin luokkaa. MSDS avulla voit myös varmistaa, että tuote on kosmetiikkalaatuinen ja hyväksytty käytettäväksi saippuassa tai muussa kosmetiikassa. Näet siitä myös tuoksun valmistajan.

(kuvat Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>