100 % kookosöljysaippua kookoskermalla

Pirita Saippua

Vaikka saippuoiden erilaiset, jopa eksoottiset, öljyt ovat ihania, ja tuoksut ja värit houkuttelevia, tekee minun ainakin välillä mieli palata ihan perusasioiden pariin ja tehdä hyvin yksinkertaista saippuaa. Olenkin jo aikaisemmin kirjoittanut oliiviöljysaippuasta sekä pyykinpesusaippuasta, joissa molemmissa saippuan pohjana käytetään vain yhtä öljyä.

Tällä kertaa palataan kookosöljyn pariin, mutta nyt saippuasta tehdään iholle sopivaa. Koska kookosöljy on hyvin puhdistavaa sitä ei suositella käytettävän saippuassa kuin maksimissaan 30 % rasvojen määrästä. Olin kuitenkin nähnyt ja kuullut miten monet kehuvat 100 % kookosöljysaippuaa vaahtoavaksi ja pehmeäksi, eikä yhtään ihoa kuivattavaksi. Juju onkin nostaa ns. ylirasvoitusprosenttia reilusti yli normaalin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että saippuoitumisprosessin jälkeen ”vapaita” öljyjä on tässä ohjeessa normaalia enemmän. Nämä öljyt jäävät iholle ja suojaavat ihoa muuten niin tehokkaalta saippualta.

Koska halusin tehdä saippuasta vielä pehmeämpää, lisäsin mukaan kookoskermaa. Kookosta kookoksen päälle siis! 🙂 Saippua on helppo ja nopea tehdä, sillä tässä ohjeessa ei ole tuoksua tai väriä laisinkaan. Lämpötilojen kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana, kookosöljy ei saa olla liian kylmää, jotta lipeä sekoittuu siihen kunnolla. Toisaalta, liian kuuma öljy saattaa aiheuttaa saippuassa ylikuumenemista ja saippua voi mennä pilalle. Itse suosittelen tekemään tämän saippuan noin 30-40 asteessa ja käyttämään yksittäisiä muotteja. Tarvittaessa myös laittamaan muotit jääkaappiin tai pakastimeen ylikuumenemisen estämiseksi.

******************************

Kookosöljysaippua

100 g vettä
60 g kookoskermaa
73 g lipeää

500 g kookosöljyä

Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on noin 40 asteista.

Sulata kookosöljy kattilassa tai vesihauteessa. Lisää joukkoon kookoskerma ja sekoita yhteen sauvasekoittimella. Anna jäähtyä kunnes seos on noin 40 asteista.

Yhdistä lipeävesi öljyn joukkoon sekoittamalla samalla. Sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Kaada seos muottiin. Tämä ohje on mitoitettu kuudelle yksittäiselle palasaippualle, viereen kannattaa kuitenkin varata lisämuotti, jos massaa sattuu jäämään yli.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa.

Jätä muotti jäähtymään pöydälle tai jääkaappiin (pidä jääkaapissa muutama tunti). Vuorokauden jälkeen voit poistaa saippuan muoteista ja antaa kypsyä 4-6 viikkoa ennen käyttöä.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

******************************

(Artikkelikuva: Pixabay)

Yksi kommentti

 1. Reetta
  ReettaVastaa
  4 helmikuun, 2019 at 14:28

  Heippa!
  Tämä ohje näytti tosi kivalta! 🙂
  Voisikohan tällä pestä hiukset?

  • Pirita Saippua
   Pirita SaippuaVastaa
   4 helmikuun, 2019 at 14:36

   Kiitos! 🙂 Omalle atooppiselle iholleni tämä saippua oli kaikesta huolimatta liian tehokas. Voihan tätä kokeilla hiuksiin, tosin tuo korkea ylirasvoitus saattaa jättää hiukset helposti tahmaiseksi.

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>