Oliiviöljysaippua

Kategoriat:Saippua
Tagit:,
Pirita Saippua

Ehkä helpoin kylmämenetelmä saippuaresepti on pelkästä oliiviöljystä tehty saippua (engl. castile soap). Yleensä saippuaa ei kannata tehdä vain yhdestä öljystä, mutta oliivi- ja kookosöljy tekevät poikkeuksen. Tässä ohjeessa teen saippuan oliiviöljystä, pelkästä kookosöljystä tehdyn (pyykinpesu)saippuan ohjeen voit lukea täällä.

Edit: Oliiviöljysaippua osa II luettavissa täällä.

Oliiviöljysaippua eroaa muista saippuoista kypsymisaikansa osalta. Tämä saippua paranee vanhetessaan, sitä kannattaakin kypsytellä ainakin puoli vuotta ennen käyttöä. Voit toki testata saippuaa jo muutaman kuukauden jälkeen, mutta huomaat eron kun otat käyttöön pidempään kypsyneen palan.

Tästä saippuasta tulee hyvin kovaa, ja siksi se onkin hyvin riittoisaa. Saippua on myös edullista tehdä luomuna, tällä kertaa käytän kuitenkin tavallista oliiviöljyä. Luomuöljyjen käytöstä saippuassa on sanottu, että luomun hyvät ominaisuudet häviävät saippuaprosessissa. Itse kuitenkin ajattelen, että luomuviljely itsessään tuottaa puhtaampia raaka-aineita, joten käytän luomutuotteita myös saippuaan. Varsinkin lasten saippuoissa suosin luomua.

Saippua tullut juuri muotista, massa oli vielä pehmeää ja reunat menivät huonoiksi. Olisi saanut olla muotissa vielä päivän. (kännykkäkuva)

******************************
Oliiviöljysaippua

50 g vettä
26 g lipeää

200 g öliiviöljyä

Sekoita kylmä vesi ja lipeä (kannellisessa) muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla. Jätä seos jäähtymään kunnes se on huoneenlämpöistä.

Mittaa oliiviöljy sekoitusastiaan.

Yhdistä lipeävesi öljyn joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Kaada seos muottiin. Tämä ohje on mitoitettu kolmelle yksittäiselle palasaippualle, viereen kannattaa kuitenkin varata lisämuotti, jos massaa sattuu jäämään yli.

Pyyhi käyttämäsi astiat liinalla ja tiskaa.

Jätä muotti jäähtymään pöydälle tai jääkaappiin (pidä jääkaapissa muutama tunti). Vuorokauden jälkeen voit poistaa saippuan muoteista ja antaa kypsyä vähintään 6 kuukautta ennen käyttöä. Saippua on toki turvallista käyttää jo tätä aikaisemmin, mutta ei ole ominaisuuksiltaan yhtä hyvää.

Jos haluat olla varma, että saippua on kypsää ennen käyttöä, mittaa sen pH-arvo (esim. apteekista saatavalla) mittaliuskalla. Arvon tulee olla 7-10, jotta saippua on turvallista käyttää.

Huom! Olen vähentänyt ohjeessa veden määrää suhteessa siihen mitä normaalisti käytän. Tämä sen vuoksi, että muuten saippuamassasta tulee kovin pehmeää, eikä sitä tahdo saada muotista pois kunnolla. Jos näin käy, niin anna saippuan levätä muotissa kunnes saat sen ehjänä ulos. Muutama ylimääräinen päivä muotissa ei haittaa.

******************************

(artikkelikuva Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>