Oliiviöljysaippua II (hot process)

Pirita Saippua

Olen tehnyt aikaisemmin  oliiviöljysaippuaa (engl. castile soap) kylmämenetelmän avulla, mutta sen huono puoli on siinä, että saippuan kypsymistä joutuu odottelemaan puolesta vuodesta jopa vuoteen. Siitä se ajatus sitten lähti, jospa testaisin kuumamenetelmää  hyvin yksinkertaisella oliiviöljyreseptillä.

Hieman välineurheilua tämän toki taas on, hankintaan lähti tätä testiä varten haudutuspata, mutta löysin sellaisen hyvin edullisesti Clas Ohlsonilta, joten kovin suurta lovea ei tämä kukkaroon tehnyt. Muut välineet minulla olikin jo entuudestaan.

Kuumamenetelmä (HP) on samantapainen kylmämenetelmän (CP) kanssa, mutta prosessin loppuvaiheet eroavat toisistaan merkittävästi. Kylmämenetelmässä massa kaadetaan muottiin ja annetaan saippuoitua 24-48 tunnin aikana, kun taas kuumamenetelmässä saippuoitumista joudutetaan kuumuuden avulla ja se tapahtuu muutaman tunnin aikana.

Kuumamenetelmän lyhyt oppimäärä (englanniksi) löytyy esimerkiksi täältä.

Ja sitten itse reseptiin. Halusin tosiaan kokeilla kuumamenetelmää hyvin yksinkertaisella reseptillä, josta tulisi kuitenkin hyvää saippuaa. Päädyin oliiviöljysaippuaan, jossa on 10 % ylirasvoitus. Koska kiisselivaiheen saavuttaminen voi kestää tässä melko kauan, niin vähensin vettä 20 %:iin. (Edit: tätä ei olisi kannattanut tehdä, massa oli mahdoton saada muotteihin ilman kokkareita. Kuumaprosessissa vettä ei siis kannata vähentää, itse asiassa suurempi vesimäärä edesauttaa geelivaihetta ja nopeuttaa prosessia, ja pitää massan paremmin muokattavana prosessin loppuvaiheessa. Myös sokeri ja natriumlaktaatti auttavat pitämään massan juoksevampana.) Kovuutta tuomaan lisäsin vielä pari teelusikallista merisuolaa. Alla ohje, jonka jälkeen liuta kuvia vaihe vaiheelta.

******************************

Oliiviöljysaippua

125 g vettä

60 g lipeää

500 g oliiviöljyä

10 g merisuolaa


Sekoita kylmä vesi ja lipeä muovisessa astiassa. Kaada lipeä vähitellen veteen, ei toisinpäin. Älä hengitä syntyviä höyryjä, sekoitus kannattaakin tehdä ulkona tai liesituulettimen alla.

Mittaa oliiviöljy sekoitusastiaan (tai suoraan haudekattilaan). Ohjeen 500 g öljyä on melko vähän isoon kattilaan, joten tein massan ensin muovisessa mittakulhossa, jotta sekoitus olisi helpompaa.

Yhdistä lipeävesi öljyn joukkoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seoksen pintaan jää hentoja jälkiä (engl. trace).

Kaada seos haudekattilaan ja laita alhainen lämpö päälle.

Sekoita 30 minuutin kuluttua.

Sekoita uudelleen 15 minuutin kuluttua (yhteensä 45 min).

Sekoita uudelleen 15 minuutin kuluttua (yhteensä 60 min).

Jatka, kunnes seos on kuten läpikuultavaa vaseliinia. Testaa pH-arvo kielitestillä tai liuskalla.

Jäähdytä ja painele muotteihin.

Saippua on valmis käytettäväksi heti, suosittelen kuitenkin 1-2 viikon kypsymistä, jotta vesi ehtii haihtua pois.

******************************

Kiisselivaiheen saavuttanut massa haudutuspadassa.

Lämmityksen alussa.

30 minuutin kohdalla massa on jo jäykkää ja hieman kokkareista.

Massa yrittää erottautua. Sekoitus silloin tällöin auttaa asiaan.

60 minuutin kohdalla massa alkaa muistuttaa vaseliinia, eli on valmista.

Massa muoteissa vielä aika kuumana. Vuorokauden päästä voi jo ottaa pois. Jos ohjeessa on paljon vettä, aina kypsyä pari viikkoa, tai enemmänkin.

(Artikkelikuva: Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>