Saippuan valmistus ja ohjevideo
Välillä on hyvä palata perusteiden pariin ja tällä kertaa kirjoitan muutaman sanasen saippuan valmistuksen perusteista. Vanhoja juttuja löytyy blogin alkupuolelta aika kivasti, mm. tämä ohje suklaasaippuan valmistukseen, mutta tässä artikkelissa käyn läpi vielä muutamia asioita tarkemmin ja lopussa linkkin videoon, jossa teen perussaippuan (tuoksulla). Suosittelen edelleen myös Saara Kuhan kirjoja, ne ovat todella hyvät suomenkieliset perusteokset saippuan valmistuksen saloihin.
Muutama lisäohje kannattaa perusohjeen lisäksi muistaa:
1. Veden määrä
Veden määrää voi ja saa vaihdella saippuan valmistuksessa. Mitä enemmän käytät vettä, sitä voimakkaampi on geelivaihe. Toisaalta, tietyt tuoksut (esim. kukkaistuoksut) vaativat isomman vesimäärän, ettei massa paksuunnu liian nopeasti sekoitusvaiheessa. Itse teen osat saippuoistani 1:1 vesimäärällä (lipeä:vesi), joissakin ohjeissa taas käytän 1:3 sekoitusta. Yleensä vettä käytän noin 1:2 vahvuudella. Aloittelijalle suosittelen korkeampaa vesimäärää, se antaa enemmän aikaa työstää massaa ja helpottaa mm. värien käyttöä. Soap Calcin oletusvesimäärä on 38 %, sillä on hyvä aloittaa ja laskea määrää sitten kun on kokeneempi.
2. Lämpötilat
Yleensä neuvon ohjeissani tekemään saippuaa noin 50 asteen lämpötilassa. Tämä on ihan toimiva tapa, varsinkin yksinkertaisille ohjeille, mutta kannattaa myös muistaa, että kaikkiin ohjeisiin tämä neuvo ei sovi. Samoin, jos haluat välttää geelivaihetta, niin tee massa huoneenlämpöisistä aineista. Saippuan voi laittaa myös valmistuksen jälkeen pakastimeen tai jääkaappiin jäähtymään, kannattaa kokeilla ainakin silloin, jos jokin ainesosa (yleensä tuoksu) aiheuttaa ylikuumenemista.
3. Lipeän neutralisoituminen
Monesti kuulen kysymyksiä siitä, että uskaltaako esim. 2 viikkoa vanhaa saippuaa käyttää. Jos saippua on tehty oikein (lipeän määrä on oikea), niin uskaltaa. Lipeä neutralisoituu saippuassa jo 24-48 ensimmäisen tunnin aikana, loppuaika saippuan ”kypsyttelyssä” tarvitaan veden haihtumiseen. Toki saippua ikään kuin paranee vanhetessaan, yleensä varsin tuore saippua on kovin puhdistavaa ja ”kovan” tuntuista iholla, mutta itsekin olen joskus testannut pari päivää vanhasta erästä palan, eikä lipeää ole siinä vaiheessa enää ollut. Suosittelen silti vähintään 4 viikon odotusta, tuore saippua sisältää paljon vettä ja haihtuu käytössä kovin nopeaan, koska on pehmeämpää kun pidempään kypsynyt saippua.
4. Turvallisuus
Tämä on asia, josta en voi liikaa muistuttaa. Lipeä on erittäin syövyttävää ainetta ja sitä pitää aina käsitellä varoen. Jo pelkät rakeet voivat syövyttää tietynlaisen muoviastian (älä mittaa lipeää etukäteen, ellet ole varma astian kestävyydestä), itse lipeä-vesi seos on vieläkin pahempaa, koska se imeytyy esim. vaatteisiin. Muista aina suojavarusteet kun teet saippuaa, suojalasit ja käsineet ehdottomana vaatimuksena. Lipeää tarvitaan ja se on turvallista käyttää kunhan muistaa olla varovainen.
Lopuksi vielä linkki videoon, jossa mukana lyhyet ohjeet perussaippuan valmistukseen. Linkki videoon tässä.
(Kuvat: Pixabay)
Vastaa