Pyykinpesusaippua

Kategoriat:Saippua
Tagit:, ,
Pirita Saippua

Kuten olen ehkä jo aikaisemmin maininnut, minua kiinnostavat ekologiset kodin kemikaalit. Kuitenkin, pyykinpesussa olen pitäytynyt normaaleissa, vähittäiskaupasta saatavissa pyykinpesuaineissa. Toki käytän yleensä hajusteetonta, väriaineetonta ja zeoliittivapaata merkkiä. Tällä hetkellä käytössä on ollut melko pitkään Erisan pyykinpesuneste. Se tuntuu puhdistavan pyykin tarpeeksi hyvin.

Nyt testiin pääsee kuitenkin itse tehty pyykinpesusaippua. Ohje on yksinkertainen, katsotaan miten pyykki ja pesukone reagoivat saippuaan. 🙂

Alkuperäinen resepti täällä.

******************************
Pyykinpesusaippua

190 g vettä
92 g lipeää

500 g kookosöljyä

pesusoodaa*
sitruunahappoa
etikkaa (pyykin huuhteluun)

Valmista saippua kylmämenetelmän mukaisesti. Ohjeesta tulee melko paljon saippuaa, itse tein 200 g rasvan mukaan. Jos muutat ohjetta, muista aina laskea lipeän määrä uudelleen.

Pidä saippuaa muotissa vain muutama tunti ja poista heti kun saippua on kovaa.

Raasta saippuasta pieniä muruja (esim. parmesaniraastin) ja anna raasteen kuivua noin vuorokauden. Lisää raasteen joukkoon pesusooda ja sitruunahappo suhteessa 1 osa saippuaa, 1 osa pesusoodaa* ja 1/4 osa sitruunahappoa. Tämän jälkeen jauhe on valmista käytettäväksi. Huuhteluaineen sijasta voit käyttää etikkaa.

Lisää saippuaa pyykin joukkoon ja pese pyykki normaalilla pesuohjelmalla. 1/2 dl riittää 7 kg:aan pyykkiä. Kokeilemalla selviää omalle koneelle ja pyykille sopiva määrä.

Suosittelen, että testaat saippuaa ensin pienelle määrälle pyykkiä, jotta näet miten erä käyttäytyy juuri sinun koneessasi.

******************************

Muutama tunti muotissa ja leikkaus.

Raaste kuivuu pellillä vuorokauden.

Valmis jauhe, mukana pesusooda ja sitruunahappo. Näytää ihan kaupan pesuaineelta, mitä nyt saippua voisi olla vielä pienempänä raasteena.

* Pesusoodaa myydään sellaisenaan ainakin ulkomaisissa saippuatarvikekaupoissa. Sitä voi tehdä myös itse tavallisesta ruokasoodasta. Laita sooda uunin kestävään astiaan ja ”paista” uunissa 200 asteessa noin tunti. Sekoita kerran välissä.

Loppuun pitää sanoa, että olin iloisesti yllättynyt siitä miten hyvin jauhe toimi pyykkikoneessa. Ensin pelkäsin, että kone täytyy vaahdosta ja menee rikki, mutta päinvastoin, tämä jauhe ei vaahtoa lainkaan. Alussa pyykkikoneen vesi oli kirkasta ja saippua ei liuennut veteen (kone pesee ensin hetken kylmällä vedellä), mutta kun ohjelma pääsi 60 asteen pesuun, niin vesi oli jo harmaata ja saippuat liuenneet veteen. Ohjelman loputtua kone tuntui kuitenkin raikkaalta, sillä missään ei ollut vaahdon jäämiä tai pyykinpesuaineen tuoksua.

Testasin jauheen tehoa harsoliinaan, jossa oli ketsuppia, kuulakärkikynää ja siirappia. Pesin liinan tavallisella 60 asteen ohjelmalla. Siirappi lähti odotetusti pois, kuulakärkikynä yllätti ja hävisi liinasta myöskin kokonaan. Ketsupista jäi harsoon vaalea tahra, mutta niin jää myös nykyiselläkin pesuaineella. Mitän isompaa testiä en tässä lähtenyt tekemään, pyykinpesujauhe saa todistaa tehonsa meidän perheen arkipyykissä.

PS. Lisää muita pyykinpesuun tarkoitettuja ohjeita täällä, mukana myös tämä resepti.

(kuvat Pixabay)

Vastaa

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto
Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>